Haalt het document 2020?

thumbnails_doc Leerlingen van middelbare scholen krijgen tegenwoordig les in MS Word en in Excel en Powerpoint natuurlijk. Scholen laten zo zien dat ze mee gaan met de tijd, want dergelijke computervaardigheden vinden ouders belangrijk. Het is echter de vraag of die vaardigheden nog wel zo relevant zijn als die leerlingen hun beroepsopleiding hebben afgerond.

De personal computer heeft een ware revolutie veroorzaakt in de omgang met documenten. Niet vreemd want de drijvende kracht achter de PC, met als tussenstap de (digitale) tekstverwerker, was om tekstverwerking minder statisch te maken. De bureau computer ontkoppelde hardware en software. Het softwareprogramma was geboren. Een van de eerste bruikbare programma voor tekstverwerking was Wordstar maar MS Word werd uiteindelijk de wereldwijde standaard.

De PC was echter niets geweest zonder het internet, die al die miljoenen computers met elkaar verbond tot een inmens netwerk. Het heeft de manier waarop we met elkaar communiceren voorgoed veranderd. Smartphone’s en tablets hebben dat effect versterkt, we zijn altijd en overal bereikbaar. Via email, internet fora, (bedrijfs)wiki’s, publieke en besloten sociale netwerken, chatprogramma’s staan we tegenwoordig voortdurend met elkaar in contact.

Omdat veel van de genoemde webapplicaties de historie van wijzigingen (op pagina’s, blogs en commentaren) bewaard ontstaat er transparantie. Het is steeds inzichtelijk op basis van welke gegevens een beslissing of actie genomen is. Zo ontstaat een nieuwe vorm van documenteren, real-time, actueel, betrouwbaar en overal te raadplegen. Veel betrouwbaarder en waardevoller dan traditionele traag tot stand gekomen documenten. Ze kunnen zo maar kwijtraken, stakeholders ontbreken op distributielijsten, verschillende versies zorgen voor verwarring en documenttypen zijn niet voor iedereen te openen.

screenshot salesforce chatter functies

Het bedrijfsleven ziet de trend ook. Het Enterprise Social Netwerk Yammer timmert stevig aan de weg en een van haar speerpunten is dat het wil fungeren als sociale laag tussen bedrijfsapplicaties als Sharepoint, SAP, Salesforce en vele anderen.  Die applicaties integreren zelf ook steeds meer sociale functies in hun software. Een voorbeeld hiervan is Salesforce chatter.

In 2020 is MS Word een fossiel en kan worden bijgezet in het museum voor de computergeschiedenis.

Advertenties

Een Reactie op “Haalt het document 2020?

  1. Wat een onsamenhangend verhaal en wat een waardeloze conclusie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s